Blad

     

Tijdens de koffie in de lerarenkamer kwam de vraag wat er nu eigenlijk met al dat blad in de tuin gebeurde.
Liet ik het tussen de planten liggen, of werd het opgeruimd?
Eigenlijk volgt het bladruimen in de ARH tuin het natuurlijke proces van winterrust naar het begin van een nieuw groeiseizoen in drie stappen.

Stap één

Als de tuin in winterrust gaat.
Al het blad op de paden en de grasvelden wordt direct weggehaald en op hopen gezet.
Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen snel en langzaam verterend blad.
Snel verterend blad komt in onze tuin voornamelijk van de lindebomen, met een klein aandeel populieren, esdoorn en appelblad.
Het van nature voedselarme, zure eiken en beuken blad gaat op aparte hopen omdat het twee jaar moet liggen voordat het voldoende gecomposteerd is.

round_corner
Eikenblad

Lindeblad is vaak al in de loop van de zomer voldoende verteerd om in de tuin te gebruiken.
Met het opruimen van het blad merk je ook goed het verschil. Het eiken en beukenblad is veel harder en zwaarder dan het lindeblad, dat meer als crêpepapier aanvoelt.

round_corner
Lindeblad

Ik gebruik een bigbag (1m3 zak) om het blad in te verzamelen want een kruiwagen is zo vol.
Een volle bigbag lindeblad is prima te tillen, maar met eikenblad hoef ik dat niet te doen. Dan krijg ik het bijna niet meer op de kruiwagen.

round_corner
Blad verzamelen

Stap twee

Bij het opkomen van de eerste bolgewassen.
Op plaatsen waar bollen staan haal ik het blad in de late winter weg.
Zo krijgen de nieuwe groene scheuten voldoende lucht en licht.

Stap drie

Bij het uit de winterrust komen van de planten.
Een aantal weken later, als ik zie dat de planten beginnen met groeien, haal ik het blad dat nog in de borders ligt weg. Op plekken waar dat nodig is werk ik verteerde bladaarde van voorgaande jaren in de grond.
Het eiken en beukenblad meng ik soms met kalk en lavameel om de voedingswaarde te verhogen, en het relatief voedselrijke lindeblad gebruik ik vooral bij nieuwe aanplant.

Lavameel is een gesteentemeel . Het is afkomstig van oud vulkanisch gesteente. Meestal uit de Eifel in Duitsland. Het bevat veel mineralen en sporenelementen en wordt om de opname te verbeteren tot heel fijn poeder gemalen. In de Biodynamische landbouw is het vanouds een veelgebruikte minerale meststof. Tegenwoordig wordt het ook in de meer regulier werkende groensectoren gebruikt. Behalve meel van lava gesteente is er ook basaltmeel verkrijgbaar dat gebruikt wordt om de structuur van kleigronden te verbeteren.
Bentoniet en Zeoliet worden ook vaak bij de gesteentemelen genoemd maar zijn eigenlijk kleimineralen.
Ze worden respectievelijk voor de verbetering van zand en zavelgrond gebruikt.

Bodemverbeteraar

Bladaarde is door de aanwezige schimmels en micro-organismen een zeer waardevolle bodemverbeteraar.
Het verbetert de structuur en het vochtvasthoudend vermogen van de grond.
Ideaal om planten in op te kweken, als potgrond, en om in het plantgat te mengen (50 / 50) bij het planten van een nieuwe aanwinst.
Gooi herfstblad niet weg maar stop het in een vuilniszak, prik een paar gaten in de bodem en zorg dat het vochtig blijft. Na 1 jaar geschikt voor alles bovengronds, na 2 jaar mag het ook door de grond gewerkt worden en is het geschikt voor het fijnere werk zoals inplanten en potgrond.