Dag 2

     


Vergeleken met gisteren is het een koude, sombere dag. Régis en Ari zijn al vroeg begonnen. Als ik het schoolterrein op fiets hoor ik de zaag. Het resterende deel van de boom, de meest rechte stam, heeft een veel bredere kroon. Er is dus meer te zagen, maar door de vele zijtakken is het makkelijker werken.
Régis denkt dat het gaat lukken om alles vandaag af te ronden.

round_corner

Tussen hemel en aarde.

Vroeg in de middag, als de laatste takken van de kroon weggezaagd kunnen worden zie ik Régis op grote hoogte. Surrealistisch.
Een klein geel figuurtje bovenin een bijna kale boom zo’n 15 meter van de grond. Het meest tegennatuurlijke is dat hij alles waar hij eventueel nog houvast aan zou hebben om zich heen wegzaagt. Totdat er slechts een kale stam over is.

 
Kennelijk ben ik niet de enige die zich wat ongemakkelijk voelt bij dit aanzicht want Régis roept naar Ari: “Het voelt niet goed.”
Ari: “Het touw moet anders, als je het nu daar langs haalt, en zo gaat zitten…”
Régis: ” Nee, ik voel mij hier echt niet lekker, het waait.” Beneden merken we daar nauwelijk iets van maar boven gaat het behoorlijk heen en weer.
Régis vindt uiteindelijk een houding waarin hij zich zeker genoeg voelt om de laatste takken weg te zagen.
Ari vangt beneden de klap op, en de grote zware takken landen stuk voor stuk beheerst op de grond.
De fijne takken gaan door de versnipperaar, het dikkere hout wordt in stukken gezaagd.
Buren komen met kruiwagens om snippers voor de tuin mee te nemen. Dat scheelt straks weer ruimte in de aanhanger.

round_corner

De stam

Als laatste wordt de stam in stukken van 2 meter gezaagd. Stukken eikenstam van 2 meter hebben een enorm gewicht.
Daar heb je als het eenmaal valt geen invloed meer op.
Om de zware delen op de juiste plek te krijgen gebruikt Régis een wig die hij in de zaagsnede slaat. Zo kan hij heel secuur de valrichting bepalen.
Een stukje stam blijft staan voor insecten en ander leven dat een voorkeur heeft voor staand dood hout. Eigenlijk had het wat langer moeten zijn maar ik dacht er te laat aan, druk met foto´s en filmpjes maken…. Jammer.