Zieke bomen (deel 2)

     

In een vorig bericht hebben jullie kunnen lezen dat onze eiken er niet zo goed voor staan.
Inmiddels heeft er een 2e technisch onderzoek plaatsgevonden. Uitslag van het onderzoek is als volgt:

Grote eik voortuin

Stamrot als gevolg van de zwam aantasting.

round_corner
Eik met meetapparatuur

Er is een geluidstomogram gemaakt van deze boom. Een geluids tomograaf vertaald de weerstand van geluidsgolven in het hout. Bij aangetast hout zijn de geluidsgolven trager. De toestand binnenin de stam wordt door middel van verschilende kleuren zichtbaar in het geluidstomogram. Hieruit is af te lezen hoe het met de houtkwaliteit gesteld is. Hoe donkerder hoe slechter. Het gezonde hout is te zien als bruine kleur”.

round_corner
Geluidstomogram

Gelukkig is er nog voldoende gezond hout rondom de slechte plek om de boom staande te houden en gevaar voor omwaaien is er niet. De boom zal over 2 jaar opnieuw doorgemeten worden om te kijken hoe snel de schimmel groeit. Pas dan is er een goede prognose te stellen mbt. de levensverwachting van de boom. Momenteel wordt de levensverwachting op meer dan 10 jaar geschat.


De 2 stammige eik aan de Kloosterlaan


round_corner
De twee stammige eik

Deze boom is niet meer te redden. We hebben ervoor gekozen om het slechtste deel deze winter te laten vellen. Het andere deel wordt teruggesnoeid om meer stabiliteit te geven. Deze helft kan zo nog een aantal jaren blijven staan. In de tussentijd zal er een vervangende boom geplant worden in de buurt van deze oude boom. Of het een succes zal zijn moeten we afwachten. Met de schimmel in de grond blijft het risico op aantasting en afsterven groot.

round_corner
Snoeiadvies


De eik bij de container


Is wel aangetast door honingzwam maar vormt nog geen gevaar. Om de conditie en dus de weerstand van de boom te optimaliseren zullen we proberen de composthoop naast de boom weg te halen.
De wilgenhoutrupsen die de boom aantasten zijn deze zomer weer een aantal keer met kokend water bestreden. Verder heb ik de hele wortelzone geënt met een schimmel die parasiteert op de honingzwam.
In het voorjaar komt er nog een laag compost op de wortelzone om de boom te voorzien van extra voeding. Het zal de aantasting niet stoppen maar wellicht het verloop ervan vertragen. Deze boom zal ook over 2 jaar weer nagekeken moeten worden.

De sierappel links naast de “beukenbank” aan de Kloosterlaan is inmiddels ook bezweken aan een honingzwam infectie. De boom is in het voorjaar geheel afgestorven en zal deze winter gekapt worden.

round_corner
Dode sierappel

Al met al hebben we nu al 5 kleine bomen en een halve eik verloren in deze hoek van de tuin. Voor de andere helft van de eik en slachtoffer nr 7, de eik bij de container, is het slechts een kwestie van tijd. Helaas vond ik vorige week ook bij de robinia aan de westkant van het gebouw honingzwam. Het kan dus heel goed dat we nog meer bomen gaan verliezen in de toekomst.