Exoot

     

Sinds een paar weken hoor ik ze elk weekend wel.
Soms vanuit de eik aan de Loudelsweg, dan weer vanuit de tuin van de buren…

round_corner
Halsbandparkiet [Wikimedia.org]


Geluidsopname xeno -canto herman van der meer

Een paartje halsbandparkieten.
Afkomstig uit India en de tropische bossen in Afrika.
Bij ons bekend van oa. het Vondelpark in Amsterdam waar een hele kolonie huist. Berucht vanwege hun luidruchtigheid, het slopen van fruitbomen en het houtwerk van monumentale grachtenpanden.
Volgens het platform stop invasieve exoten nemen ze potentiële broedplekken in van onze holenbroeders zoals bijvoorbeeld spechten en boomklevers.

Het woord exoot wordt gebruikt voor dieren, insekten, planten ; in feite ieder organisme dat door toedoen van de mens in een nieuw leefgebied terecht is gekomen. Een invasieve exoot is een soort die zich zo makkelijk kan handhaven en verspreiden in dit nieuwe leefgebied, vaak door gebrek aan natuurlijke vijanden en concurrentie, dat ze een bedreiging gaan vormen voor soorten die hier wel van nature thuishoren. Ook kunnen ze ziektes verspreiden en schade veroorzaken door hun specifieke leefwijze.

City parrots

Een heel andere benadering heeft de leidse onderzoeker Roelant Jonker van de organisatie City parrots.
Hij pleit juist voor de rol die steden kunnen spelen in het behoud van papegaai soorten die in hun natuurlijke leefgebieden bedreigd zijn.
Geelkop amazone papegaaien zijn bedreigd in Mexico maar doen het goed in de parken van Stuttgard waar de populatie toeneemt.

round_corner
Halsbandparkiet in thuisland [Wikmedia.org]

India

De halsbandparkiet is een exoot, of hij als invasief beschouwd, en dus bestreden moet worden is nog niet definitief besloten. In thuisland India hebben ze het ook al niet makkelijk. Officieel beschermd bij de wet, het is in India verboden een halsbandparkiet als huisdier te houden. Maar geliefde smokkelwaar, en dat gaat er niet zachtzinnig aan toe.
Om het probleem onder de aandacht van de bevolking te brengen heeft de indiase regering een poster laten maken waarop alle beschermde papegaai soorten afgebeeld staan. Maar je begrijpt, de tijger heeft voorrang.

Nederland

Terug in Nederland heeft de hele discussie iets weg van een debat tussen extreem rechts en een partij met een wat tolerantere maatschappelijke visie.
Het is hier allemaal begonnen in de jaren ‘60 met wat ontsnapte volière vogels.
De warmere winters en het veelvuldig bijvoeren van onze tuinvogels maakt het voor deze parkieten soort steeds beter mogelijk om stand te houden.De aantallen nemen toe. Ook buiten de Randstand worden ze nu gezien. Op de zonnebloemen bij de Hortus in Alkmaar, in een historische appelboomgaard te Heemskerk en nu dus ook in de ARH tuin waar ze waarschijnlijk meeëten met de kippen.

round_corner
Loudelsweg

Wel of niet welkom, het is een verrassend beeld: een stel parkieten in een kalende herfstboom.
Onze planten kunnen gewoon niet op tegen zoveel kleur en lijken in vergelijking maar half te bestaan.
In de zomer is het nog wat. Maar in deze tijd, wanneer de tuin langzaam verdwijnt met een afscheid in alle mogelijke tinten bruin en geel, gevangen in laag herfstlicht. Dan is het duidelijk dat ons landschap en de bijbehorende flora en fauna iets anders aanspreken in een mens dan de tropische bossen die het oorspronkelijke thuis zijn van de halsbandparkiet.
De bijna uitersten zo dicht bij elkaar maken dat in een klap zichtbaar.
Een mooi contrast.