Joost en de bijen / 2

     


Hoe kom je als imker aan je bijen? Wordt je wel eens benaderd door mensen om een zwerm te vangen ?

Joost: “Dat is mij een keer gebeurd ja. Ik ben er heen gereden en de zwerm zat wonderwel nog op dezelfde plek.
We hebben ze toen kunnen vangen. Dit volk heb ik nog altijd. Ze doen het goed maar kunnen wat agressief zijn.
Of laat ik liever sterk zeggen in plaats van agressief.”

round_corner
Joost koos een rustig volk voor de ARH

Met agressieve bijen hebben we hier op school ook te maken gehad. Vooral afgelopen jaar was opvallend.

Joost: “Ik krijg binnenkort een volk dat speciaal geselecteerd is op hun goedaardige natuur. Ze zijn rustig en vliegen niet erg op als de kast geopend wordt. Het idee is om met dit volk verder te kweken. Ze lijken mij door hun aard zeer geschikt voor plaatsing op scholen.”

Je hebt het volk dat je ving nog altijd. Hoe zit dat? Hoe lang leven bijen eigenlijk?

Joost: “Een bij an sich leeft niet lang, werkbijen gemiddeld 6 weken, maar het volk vernieuwt zich voortdurend en leeft zo voort.

Een bijenvolk wordt ook wel een superorganisme genoemd. Omdat het eigenlijk oneindig leven kan zolang er steeds een nieuwe koningin geboren wordt.

Het kan uiteindelijk wel uit 60.000 bijen bestaan. Het volk dat op de ARH geplaatst is bestaat momenteel denk ik uit zo´n 10 tot 20.000 stuks.”

round_corner
De bijenkast in de kippenren

Je hebt het over mooie, sterke volken. Wat maakt een volk voor een imker tot een mooi volk?

Joost: “Meestal is de haaldrift belangrijk. Dus de hoeveelheid stuifmeel en nectar die ze kunnen binnenhalen. En aan de andere kant dat het rustige volken zijn die niet snel steken.”

Een aantal jaren geleden was de massale bijensterfte erg in het nieuws. Tegenwoordig is de focus verschoven naar een algemene biodiversiteits problematiek. Maar hoe gaat het nu met de bijen?

Joost: “Ik denk dat de bijen zich wel aan het herstellen zijn. Aan de ene kant is er inmiddels enige resistentie tegen de varroa mijt. Deze mijt is oorspronkelijk meegekomen met bijenvolken uit de Himalaya die door hun uitzonderlijk goede eigenschappen gebruikt werden om bijen elders in de wereld sterker, productiever en goedaardiger te maken. De Himalaya volken hebben een natuurlijke resistentie tegen de mijt, maar de bijen hier niet. Het gevolg was een massale bijensterfte. Aan de andere kant wordt men bewuster met het gebruik van pesticiden. Frankrijk besloot op eigen houtje neonicotinoïden helemaal te verbieden, en de termijn niet nogmaals met 5 jaren te verlengen zoals Nederland en de rest van Europa.”

Bijenplanten in de tuin zijn hip. Bestaat er eigenlijk wel zoiets als een bijenplant? Hebben bijen voorkeuren?

Joost: “Ja, er zijn planten die bij alle bijen wel in trek zijn zoals salie en lavendel maar het kan ook per volk nog verschil maken voor welke bloemen ze een voorkeur hebben. Kersenbloesem, en eigenlijk alle bloesems die voor het blad uit gaan zijn in het voorjaar heel belangrijk. Composieten ( samengesteld bloemigen ) zoals de paardebloem zijn ook hele goede bronnen van nectar.
Onkruid is iets wat niet bestaat voor een imker en bioloog zoals ik. Helaas is voor veel mensen deze manier van zien en denken moeilijk over te nemen. Ze zitten erg vast in hun ideeën over wat mooi en acceptabel is. Een strakke tuin, veel bestrating, een gazon zonder “onkruid”. Door op deze manier te tuinieren is er veel voedsel verdwenen voor de bijen. Tuinen zijn juist plekken die in voor en na seizoen, als er in de natuur nog niet zoveel te vinden is, een waardevolle aanvulling kunnen bieden op het bijenrantsoen.

Ik hoop met mijn bedrijfje kinderen en volwassenen een andere kijk op de natuur te kunnen geven. Te laten zien hoe je daar niet alleen jezelf, maar ook de insekten en de dieren mee kunt helpen.”

Zodat ze straks wel de paardebloemen laten staan in het gazon?

Joost: “Ja, bijvoorbeeld.”

round_corner
https:/www.beedepartment.nl