De nieuwe tuin

     

Vorig jaar zomer moest er een plan ingediend worden bij de gemeente voor het nieuw te realiseren tuin gedeelte dat in de plaats van de oude fietsenstalling zou komen.

In overleg met Rupert en Gerard ben ik met wat grove schetsen en ideeën gekomen.
Na meer overleg zijn deze ideeën uitgewerkt tot het tuinplan dat je hieronder kunt zien.

round_corner

round_corner

Uitleg nummers gezien vanaf de Kloosterlaan

  1. Compostplaats en houtopslag
  2. Strook oostkant gebouw met lange border
  3. Betegeld pad naar fietsenstalling
  4. Groenstrook
  5. Bosgrassenvak
  6. Toegangsweg met beplantte middenberm, en links onder de bomen de bosplanten tuin
  7. Bospad van tegels en bielzen door bosplantentuin naar groot grasveld
  8. Groot grasveld [met trapveldje?], en aan de andere kant van de toegangsweg klein grasveld met ronde vijver

Misschien is het leuk voor jullie om te horen wat het verhaal achter dit plan is. In de eerste plaats hebben we ons laten leiden door hele praktische zaken:

Deze punten hebben gezorgd voor een bestrate entree begaanbaar voor nooddiensten. Grasvelden op de zonnige plekken: Een klein besloten grasveld met een ronde vijver en een groter grasveld met heuveltjes.

In de schaduw van de lindes komt een beplanting die daar van nature voor zou kunnen komen, geïnspireerd door de lindewouden van weleer. Hieronder een paar foto’s van zulke bosplanten:

round_corner
Daslook en boszegge

round_corner
Bosviooltje, klaverzuring en zenegroen

round_corner
Salomonszegel en mannetjesvaren

Aan de ene kant van het entreepad een gedeelte met echte bosbeplanting, en aan de andere kant een gedeelte met voornamelijk bosgrassen dat wat minder onderhoud zal vragen.

Vakken met blokhagen van taxus. Taxus is inheems en komt van nature ook voor in de Berger bossen. Kan wat schaduw hebben. De kruisende paden zijn een knipoog naar oude landgoederen waar de sfeer van onze tuin een klein beetje aan doet denken vanwege de oude bomen op het terrein.

De Taxusvakken vormen een doorgangsgebied naar verschillende delen van de tuin. De gedeeltes met bosgrassen zorgen voor een visuele verbinding met het gazon van de oude tuin.

round_corner
Schetsje taxusvakken

Er is rekening gehouden met lange zichtlijnen, zodat een gevoel van ruimte kan worden ervaren. Maar de verdeling van het perceel in verschillende kleinere ruimtes zorgt ook hier en daar voor een wat meer besloten sfeer. Door de verschillende paden is er volop gelegenheid om ergens ´heen´ te lopen. Elk deel van de tuin zal een heel eigen karakter hebben, en de mooie oude bomen zorgen voor interessante overgangen tussen donker en licht.