De nieuwe tuin, die is er al: pioniers

     

Terwijl wij druk zijn met het idee dat er door ons iets gemaakt moet worden, is er op het plein van de voormalige fietsenstalling al van alles gebeurd. En behalve het creëren van de uitgangssituatie; kale grond, hebben wij daar helemaal niets aan bijgedragen.
Goed beschouwd hebben we sinds een jaar een stukje echte natuur in de tuin.

Ondanks de niet bepaald genereuze grond, en de droogste zomer sinds lange tijd, heeft een heel scala aan planten hier inmiddels hun levenscyclus voltooid. Dit zijn de zgn. pioniersplanten.

round_corner
Zwarte nachtschade

round_corner
Witte honingklaver

round_corner
Rode ganzevoet?

round_corner
Perzikkruid

Pioniers zijn planten die als eerste verstoorde grond koloniseren. De eerste stap in het proces dat ecologische successie wordt genoemd. Naarmate grond langer stil ligt zullen er steeds meer planten verschijnen met een langere levenscyclus. De bodem raakt meer bedekt en de pioniers worden weggeconcureerd.

Pioniers hebben meestal maar een levenscyclus van een jaar. Ze moeten dus kiemen, volwassen worden, bloeien en zaad zetten in een groeiseizoen. Sommigen doen er nog een schepje bovenop en brengen meerdere generaties voort gedurende een seizoen.
Veel van dit soort planten wordt door ons gezien als onkruid. Maar in feite zijn het gewoon planten die bijzonder goed zijn uitgerust om kale grond in korte tijd te bedekken. Kenmerkend zijn grote hoeveelheden licht zaad dat makkelijk verspreid kan worden en lang kiemkrachtig blijft. Zodra er verstoring van de bodem optreedt grijpen ze hun kans.

De klaproos behoort ook tot de pioniers. Dat de rode bloemen elk jaar weer te zien zijn in bijv. de border langs het pad naar de fietsenstalling, komt doordat tijdens onderhoud van de tuin de bodem eigenlijk altijd wel verstoord wordt. Op de kleine open plekken die zo ontstaan kunnen de zaden kiemen.

Tussen de afstervende pioniers op het oude fietsenplein kun je nu al de rozetten zien van verschillende tweejarige planten. Klaar voor een groeispurt en bloei in het volgende groeiseizoen.
Maar ja, wij hebben andere plannen…

round_corner
Slangenkruid

round_corner
Toorts