Werk in uitvoering - Deel 2

     


Terugblik

In het winter nummer van vorig jaar heb ik iets verteld over de lange border aan de voorzijde van het schoolgebouw.
Over het zevenblad, en mijn pogingen om er vanaf te komen. Dat is best goed gelukt en in de zomer was het onkruid zo ver teruggedrongen dat ik het wel aandurfde om de strook van nieuwe planten te voorzien.

round_corner
Het laatste stuk zevenblad

Bodem

De bodem langs het gebouw had een hele slechte structuur en was meer droog stof en puin dan grond.
Dit in combinatie met de ligging; direct langs het gebouw, op het noorden en bijna de hele dag schaduw, maakte het wel erg moeilijk om voor deze plek nog een leuke variatie aan planten te vinden.
Omdat de voorkant van het gebouw toch ons visitekaartje is, besloot ik om flink wat werk te stoppen in het verbeteren van de bodem. Zo zouden er meer verschillende planten kunnen gedijen.
In de zomervakantie heb ik een vrachtwagen vol bladaarde laten komen. En met hulp van mijn vriend heb ik de helft van de lading met kruiwagens naar de voortuin gebracht en ingewerkt. De andere helft is voor de nieuwe bostuin aan de achterzijde gebruikt.
Het resultaat is mooie grond die veel beter vocht vasthoudt dan voorheen.

round_corner
Bladaarde inwerken

Beplanting

De nieuwe planten zijn zo uitgekozen dat er meestal wel wat in bloei staat.
Maar ook de bladvormen hebben een belangrijke rol gespeeld. Als tegenwicht voor de enorme gevel moet er toch wel iets staan met duidelijke vormen en structuur.
De periode na de zomervakantie heeft als bloeitijd speciale aandacht gehad zodat er ondanks de hectiek van het nieuwe schooljaar ook nog wat te genieten valt. Dat laatste lukt vooral als je bij de voordeur even de tijd neemt om naar rechts of links te kijken, afhankelijk van welke kant je opgaat…

round_corner
Inplanten

Inmiddels is het inplanten bijna klaar. Ik ben heel benieuwd of de gekozen planten zich zullen redden op deze lastige plek en of het geheel zich door de jaren heen tot een interessante beplanting zal ontwikkelen.
Ik heb ook weer een aantal niet zo algemene inheemse soorten gebruikt.
Op de foto’s hieronder van links naar rechts:

Echte guldenroede
Komt nog voor in het zuiden en oosten van het land.
Rode lijst plant.

Voorjaarshelmkruid
Vroeg bloeiend.Geel groene bloemen.
Af en toe te zien in de duinen.

Koningsvaren
Onze grootste varen, houdt van natte grond en staat daarom onder de regenwater afvoer van de receptie erker.

Moesdistel
Apart want bloeit met créme-kleurige bloemen in tegenstelling tot bijna alle andere distels die purperen bloemen hebben. Zeldzame soort in Nederland, komt van oorsprong niet in onze streek voor.
De border is waarschijnlijk te droog voor deze plant, maar soms wil je tegen beter weten in iets uitproberen.

round_corner
Foto’s Wikimedia