Voorwoord

     


Het beeld van de oerboom. Een sterke rechte stam die stevig geworteld staat.
De kroon wijd uitwaaierend en naar de hemel reikend. De machtige eik.
Mooi, maar aan dit beeld voldeed de Kloosterlaan eik bij nadere beschouwing eigenlijk nauwelijks.

round_corner
Avond voor de kap

De wortels waren ernstig aangetast door de honingzwam, en de boom had, en dat maakte hem bijzonder, twee stammen.
Eén mooi recht, de tweede had van jongs af aan al andere plannen en groeide eigenwijs tegen de meest heersende windrichting in.
De kroon was door de jaren heen aardig uitgedund en gekrompen. Iets waar de klimop die er in groeide erg blij mee was. En de houtduiven waren op hun beurt weer blij met de klimop.
Afgelopen zomer heb ik nog eikenpages gezien rond deze boom ( zie artikel waarnemingen herfst 2018 ) En nu is al dat rest een berg hout.

round_corner
Rotte stamvoet

Bescheiden

De eik was een buffer tegen alles buiten het hek, maar ik zou niet zeggen dat het een opvallende verschijning was. Gehuld in de klimop ging hij min of meer op in de andere dingen op die plek. In het voorbijgaan trok hij nooit de aandacht. Wel maakte hij de toegang tot het kippenhok wat stiekem en mysterieus, alsof daar achter het hek iets te ontdekken viel. Dat ligt nu open en bloot te kijk. Weinig interessant.

Waren we eerst van plan de helft nog te laten staan voor een paar jaar, later kregen we toch een ander advies.
Het kappen van zo´n boom is een kostbare aangelegenheid. Omdat hij was aangetast, zouden voor de tijd dat het reststuk zou blijven staan periodiek veiligeidscontroles moeten plaatsvinden. De prognose was ook voor de goede helft niet meer dan 10 jaar. Voor het mooie hoefden we het niet te doen; er zou maar heel weinig over zijn gebleven van de toch al iele kroon.

Eerzame aftakeling

Ik had de boom graag al staande een langzame aftakeling gegund. Om dan op een dag met storm tegen de vlakte te gaan. Vervolgens gedurende decennia langzaam te verteren, en weer op te gaan in de bodem waar hij ooit begon. Voeding voor een ecosysteem van bescheiden formaat maar groot in diversiteit: kleine beestjes, mossen, paddestoelen en vele andere specialisten. Helaas is dit Nederland, waar op iedere m2 dagelijks minstens 6 dingen tegelijk gebeuren. Ruimte voor natuurlijke aftakeling is er niet in zo´n drukke omgeving. Veel te gevaarlijk. Parkeerplaatsen, kinderen, openbare weg. Je kunt geen enkel risico nemen.

round_corner
Artikel Nh Dagblad, 6 maart 2019

Toevallig verscheen net nadat de eik gekapt was een artikel in het Noordhollands dagblad. Daarin werd melding gemaakt van een boom die totaal onverwacht omviel op een schoolplein in Alkmaar. Net toen er kinderen aan het spelen waren.
Dat was voor mij wel een bevestiging dat we, hoewel het verlies van zo´n oude boom zwaar valt, toch de juiste beslissing hebben genomen.