Wat bloeit nu?

     

Voortuin

Waar? In de cirkel rond de eik aan de straatkant. Als je goed kijkt zie je de helder magenta roze bloemen van Cyclamen coum. Dit is een kleine wilde cyclaam die van oorsprong uit Zuidoost Europa komt.
Het is een bolgewas met vaak mooi zilver getekend blad. De cyclaam bloeit samen met het sneeuwklokje al heel vroeg in het jaar.

round_corner

Sneeuwklokjes hebben we natuurlijk ook. Ze staan op verschillende plekken in de tuin zowel voor als achter.
In het gras in de voortuin en in de cirkel rond de eik bijv.
Het gewone sneeuwklokje Galanthus nivalis komt van oorsprong uit Zuid Europa. Hier in Nederland wordt het tot de zgn. stinzenplanten gerekend.

round_corner

Stinzenplanten zijn met name vroegbloeiende bolgewassen die in het verleden op buitenplaatsen werden aangeplant en zich makkelijk vermeerderen. Ze kunnen zo door de jaren heen grote kleurvlakken vormen in het voorjaar. Ze groeien vooral graag onder oude loofbomen. In de tuin van de ARH doen deze planten het dan ook zeer goed.

Galantophilia : De laatste decennia is er een ware hype ontstaan rond het verzamelen van verschillende soorten sneeuwklokjes. Vooral in Engeland is deze bezigheid populair maar in Nederland zijn inmiddels ook veel verschillende soorten te krijgen. Er zijn op het ogenblik zo´n 2000 soorten bekend waarvan sommige voor rond de 60 euro per bol verkocht worden. En een bol van het sneeuwklokje is maar heel klein… Het doet denken aan de Tulpomania van de Gouden Eeuw. Toen voornamelijk nederlandse kooplieden en rijke franse hofdames een vermogen neertelden voor een bol van een bijzondere tulp. Er zijn gevallen bekend van zo´n 6000 gulden per bol. Dat was in die tijd de prijs van een grachtenpand. Alkmaar was een bekende veilingplaats voor tulpenbollen in deze periode.

Achtertuin

In de achtertuin op het heuveltje voor het kippenhok staat de toverhazelaar. Hij doet het goed op deze plek en bloeit dit jaar voor het eerst uitbundig met aparte gele bloemen die lekker geuren.

round_corner