Zieke bomen

     

Tijdens de verbouwing zijn een aantal bomen beschadigd.
De schade hebben wij nader laten onderzoeken door een boomexpert. Dit leek ons eveneens een goed moment om alle andere oude bomen op het terrein eens te laten inspecteren, 9 stuks in totaal.

Het gaat om 3 oude eiken, 4 lindes en 2 robinias.
Uit dit eerste visuele onderzoek is gebleken dat alle 3 eikenbomen in de tuin ziek zijn.

Voortuin

De grote eik aan de voorkant van het schoolgebouw is onze oudste boom. Wordt op 120 jaar geschat en staat op een lijst van de gemeente Bergen genomineerd om monumentale status te krijgen. De boom is zeer vitaal maar heeft een tonderzwam infectie. De licht beige gekleurde zwam (vruchtlichaam vd schimmel) is op verschillende plaatsen aan de stam basis te zien.

Gelukkig is eikenhout hard en daarom is deze aantasting minder ernstig dan bij bomen met een zachtere houtsoort zoals bijv een kers. Ook werkt het in het hout aanwezige looizuur bij een eik als natuurlijke bescherming tegen schimmels. De boom maakt dan ook een goede kans om nog vele jaren als indrukkwekkend middelpunt de voortuin te sieren.

Achtertuin

Twee stammige eik aan de Kloosterlaan bij het kippenhok. Deze eik is vrijwel zeker ten dode opgeschreven. De boom heeft een honingzwam infectie die de stam rondom heeft aangetast. De aantasting is waarschijnlijk veroorzaakt door de grondophoging tegen de stam van zeker een meter. Dit is ongeveer 10 jaar geleden uitgevoerd.

Bomen, en met name oude bomen, kunnen erg slecht tegen veranderingen in de hoogte van het maaiveld. 30 cm ophoging of afgraving kan al grote gevolgen hebben voor de gezondheid. Doordat ze zo langzaam groeien kunnen ze zich niet snel aanpassen aan de nieuwe omstandigheden en gaan als gevolg vaak langzaam in conditie achteruit door wortelsterfte. Dit proces kan jaren in beslag nemen waardoor het lange tijd lijkt alsof er niets aan de hand is.
Ook worden bomen waarvan de conditie sterk verminderd is vatbaar voor schimmelaantastingen.

round_corner

De eik bij de container heeft waarschijnlijk ook een honingzwam aantasting. Maar in een veel minder gevorderd stadium. Deze boom is de laatste jaren ook sterk in conditie achteruit gegaan. Er zijn veel dode takken te zien in de kroon. Reden van de verzwakking is volgens de boomdeskundige zuurstofgebrek, ontstaan door de enorme composthoop die al jaren naast de container ligt.

Ook heeft deze boom last van een aantasting door de wilgenhoutrups. De rupsen leven van het hout en knagen gangen in de stam. Het zijn enorme rupsen die wel 10 cm groot kunnen worden. Donkerrood van kleur. De rupsen scheiden een zurige geur af die de wilgenhoutmot schijnt aan te trekken. Zo weten ze waar een geschikte plek is om eitjes te leggen. Het is dus lastig om er vanaf te komen. De enige behandeling die effectief lijkt is een stoom of kokend water behandeling van de gangen.

Alle 3 eiken zullen verder onderzocht worden zodat duidelijk wordt hoe stabiel en vitaal, en dus hoe veilig, ze nu zijn.
Zie ook zieke bomen deel 2